MENU

Historium Tower

Adembenemend 360°-uitzicht

Beklim de Historium Tower, met een hoogte van 35 meter, voor een indrukwekkend 360°-uitzicht op de Brugse Markt en het Belfort. Na de klim van 145 treden bereik je de uitkijkpost voor een uniek panorama. Bezoek aansluitend op de afdaling de Historium Exhibition met aanvullende informatie over de Brugse architectuur en het middeleeuwse stadsleven.

De neogotische toren van het Historium-gebouw dateert uit 1921 en is ontworpen door de bekende architect Jules Coomans. De slanke traptoren is geïnspireerd op die van de Poortersloge aan het Jan van Eyckplein.

Tip: Bekijk Brugge eens vanuit een ander perspectief en neem een selfie met het Belfort op de achtergrond!

Opgelet: niet iedereen kan de toren bezoeken, lees hieronder.

Enkel voor echte durvers!

De hoektoren telt 145 treden en bestaat uit 5 geledingen. Eens de top behaald, word je beloond met een adembenemend 360°-uitzicht op de belangrijkste gebouwen van Brugge: de Sint-Salvatorskathedraal, het Concertgebouw, het Prinsenhof, de Sint-Jacobskerk, Hof Bladelin, de Stadsschouwburg… en het Belfort natuurlijk!

Belangrijk
Houd er rekening mee dat de uitkijkpost van de historisch beschermde toren klein en niet erg comfortabel is:
  • De doorgang van de toegangsdeur is 45 cm breed en 150 cm hoog. Het platform van de uitkijkpost is smal. Aan de toreningang staat een gelijkaardige doorgang: kan je daar makkelijk door, dan kan je zonder probleem de toren op.
  • Omwille van veiligheidsredenen raden we personen met claustrofobie of hoogtevrees af om de toren te bezoeken.
  • De minimumlengte voor het torenbezoek is 1m40.

Een gebouw met een geschiedenis

Hoewel het Historium een middeleeuws verhaal vertelt en ons gebouw er best eeuwenoud uitziet, is het gebouw nog niet zó oud... Lees hieronder de geschiedenis van deze locatie.

Op de plaats waar nu het Historium-gebouw staat, stond tijdens de middeleeuwen de Waterhalle. De Waterhalle was de grote opslagplaats van de haven en een echt wereldwonder - zeker voor die periode! Het gebouw was groot en liep door tot aan de Breidelstraat. Ter vergelijking: dat is zo groot als ons gebouw, het Provinciaal Hof en het vroegere Postgebouw (waar je nu de Bruges Beer Experience kan bezoeken).

In 1787 werd de Waterhalle afgebroken en kwam er een classicistisch complex (met Provinciaal Hof) in de plaats. Een brand verwoeste dit gebouw in 1878. Pas in 1887 kwam de aanzet tot de heropbouw van het Provinciaal Hof en het Postgebouw op de hoek van de Breidelstraat. In 1902 werd het afgebrande stuk op de hoek van de Philipstockstraat (‘Café Foy’) door de overheid aangekocht. Die gaf de bekende Ieperse architect Jules Coomans de opdracht om een gebouw in eclectisch neogotische stijl met een slanke hoektoren te bouwen: het huidige Historium-gebouw.

Het gebouw heeft een neorenaissance indruk door de dubbel overdekte galerij aan de kant van de Markt en de medaillons in de gevel. Het gebouw is niet typisch Brugs neogotisch, omdat er arduin gebruikt werd in plaats van baksteen in de voorgevel. In 1921 was het gebouw af en werd het gebruikt voor de Vlaamse Administratie van Wegen en Verkeer. In 2009 werd het gebouw verkocht aan privé-eigenaars en in 2012 opende het Historium er zijn deuren. Sinds 2018 kan je ook de Historium Tower beklimmen.
DisclaimerAlgemene voorwaardenCookie voorkeuren