Geschiedenis van Historium

Historium is een initiatief van aanvankelijk 4 vermogende West-Vlaamse families. Een achttal jaar geleden zaten de families Claeys en Denolf (Roularta), Vandamme (Barco) en Brackx (Jetair) samen. Ze wilden een toeristisch initiatief opstarten dat Brugge extra glans zou geven en hun respectievelijke knowhow in de verf zetten: communicatie, technologie en toerisme. Natuurlijk moest het project ook een mooie return opleveren. Toen Annemie Brackx (Jetair) stierf, bleven nog drie families over die samen ruim 10 miljoen euro in de nieuwe onderneming investeerden. Daarnaast krijgt het project financiële en logistieke steun van de Vlaamse Overheid, Toerisme Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen.
Ook brouwerij Moortgat zag een unieke opportuniteit in het idee en tekende voor het Duvelorium. Dankzij het Duvelorium Grand Beer Café zou Duvel zo meer internationale naambekendheid verwerven. BNP Paribas Fortis is ook een belangrijke partner van het project.

Aanvankelijk zou het project ondergebracht worden in een nieuwbouw op de site van het Oud St-Jan hospitaal. Toen dat niet doorging, werd het voormalig administratief centrum op de Markt het alternatief. Een ideale ligging in het hart van de stad. Historium werd officieel geopend op 25 november 2012.